Monday, July 20, 2009

Final Year Project




Salam final year..

Perkataan final year tak putus2 singgah ke telinga.. sampai terbawak2 ke dalam mimpi..

Hanya tinggal beberapa detik sahaja lagi utk aku selesaikan amanah yg cukup berat.. seakan terlalu lama aku galas.. Amanah sebagai student, anak, sahabat. Namun tiada amanah yg lebih besar selain amanah sebagai seorang hamba Yang Maha Pemurah yang diberi sedikit kesempatan utk melabuhkan usaha bersama rantaian hamba-hambaNya yg lain dalam meninggikan Islam di muka bumi...

Satu coretan yg kubaca dari majalah SOLUSI keluaran 9.. "Kita mesti pulang ke tempat dari mana kita datang dengan kejayaan" Kita datang dari Allah, dan pulang kepada Allah. Dan ape yg kita mahu bawa utk pulang kepangkuanNya kalau bukan kejayaan???.. Aku tersentak.

Seketika yg lalu, aku menghitung-hitung tugasan2 yg perlu aku selesaikan dalam tempoh satu semester ni. Days of clinical, cari literature utk FYP, dan tugas2 lain yg terkadang tak mungkin aku boleh ceritakan pada org lain.. Benar, kita sibuk dengan urusan masing2.. tapi itu bukan alasan utk melupakan ummat Islam disekeliling kita.. Sedang Rasulullah S.A.W sendiri pun kasihkan ummat baginda, siapalah kita utk penting diri dan hanya fikirkan masalah sendiri.

Takpe.. kita same2 cari peluang utk menyumbang utk Islam.. (sbb kita tak tahu bila kita mati kan..)

20 July 2009...

Aku keluar dari resource room dengan satu perasaan yg agak tenang. Suggestion dari Sis Fathin utk buat study regarding Glycemic Response in different individuals seolah-olah meluaskan ruang2 bronchus dalam trachea ku.. Seakan org yg dapat athma attack dah diberi Ventolin inhalernya..

Mungkin bagi org lain biasa je.. tapi bagi aku.. inilah kasih sayang dari Allah.. Aku tak pernah terfikir nak buat tajuk ni.. Ianya study yg sis fathin nak buat, and mungking small effort yg dia suggest pada student ni barangkali boleh bagi a good start for her study.. Aku dengan berbesar hatinya nak join.. InsyaAllah, confirm =).

Aku optimis, Allah lah yg mempermudahkan keputusanku. Bila cakap pasal ni..aku nak kongsi satu cerita yg berlaku beberapa hari lepas kitorng balik UIA for catering placement presentation..

Once upon a time....

Sis Fathin keluarkan list hospital utk Special Unit posting. Dalam banyak2 hospital.. aku hanya sempat tulis nama kat HUKM.. walaupun x rasa syok sangat nak gi sana. HKL awal2 lagi dah penuh.. hancur hatiku..huhu. Vacant utk IJN? takde sape nak amek.. Lewat malam tu Sal datang bilik.. katanya kita kene undi balik utk pilih tempat posting masing2.. coz brothers 2 org kelas aku rasa ini tak adil.. diorang x sempat nak pilih.. Tinggal IJN je kt diorang.. NAmpaknya masing2 taknak mengalah.. Betul.. aku pun sedar, ini tak adil utk diorang. Malam tu jgk, aku dan antara 2 orang sahabt dunia akhiratku Dayah dan Nawa buat meeting tertutup..

Dayah memetik mutiara kata dari bacaannya sebelum ni.. Katanya, sebaik2 org Islam itu, adalah orang yg mempermudahkan urusan orang lain. Bayangkan.. terpaksa buat undian semula.. akan peningkan kepala Sal.. kalau nanti nak mtk list hospital lain ng Sis Fathin, lagi akan susahkan sister yg sekian lama susah payah uruskan students dia nih. dah nak msuk final year pun nak susahkan dia lagi??

Maka... malam yg hening tu.. aku,dayah dan nawa decide utk "mencabar potensi diri" (pinjam kata2 seorang sahabat dunia akhirat kitorng).. dan kami menempah tiket ke IJN... sit aku ng dayah kat HUKM tu bagi kt orang lain.. dan semua pun berpuas hati.. Nasib baik cerita ni x sampai ke pengetahuan sis fathin..



Selesai..

dan cerita yg berputar2 dalam kepala aku inilah yg membuatkan aku optimis.. Allah akan permudahkan usaha kita, kalau kite permudahkan jalan lain. dan aku juga optimis, banyak lg kasih Allah akan dicurahkan buat aku dan sahabat2 lain.. Aku sematkan azam utk dedicate yg terbaik pada projek FYP di bawah supervision sis fathin. Bak kata sahabatku... kita kene ada "passion" dalam melaksanakan tugas kita..Btul3x.. Thanx fren. U r a good fren and a great motivator.



Hmm. mlm ni nak cari journal pasal GI study, cari calori values utk common morning snack.. dll. Esok NAL 2337 si puteh yg berjasa bakalin bawak grupmates clinical aku, Miya, Farhana and Yatt tanpa melupakan utk pick up hero kitorang (hero ke?) kat IM8.. si Tired _waiting bro Ilman.. hoho. Sory ye Man.. ni last aku perli ko.. =P


Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam.. Pemilik kerajaan langit dan bumi..

"Hasbiallahu lailaha illahu, a'laihi tawakkaltu, wahua rabbul a'rshil a'dzim.."

2 comments:

  1. yg sis pakai spek mata lam pic ni bkn nawarulhuda ke?.ex-shams?..ke salos owg?huhu..
    kl btOl kim slm r kat die ye..kte membe skolah kim kim slm

    ReplyDelete
  2. salam.. nice sharing! i'm ukm kl dietetics student.. we are both busy...ngee! but i think u are doing great job here.. keep blogging! n all the best!

    ReplyDelete